Gøsselforeningen

.

Besøg os på Facebook

Boganmeldelse

”Åndedrættet, sund ryg hele livet” – titlen på denne bog fængede mig, for umiddelbart kan man tænke: hvad har min ømme lænd med vejrtrækning at gøre? Så jeg anskaffede bogen, skrevet af fysioterapeut Lotte Paarup, og må sige, at denne bog er en øjenåbner og vil kunne blive til stor glæde for mange. Forfatteren har tidlige udgivet en bog om åndedrættet; denne nye fra 2012 fokuserer specifikt på hvordan vejrtrækningen , hvis den får lov, kan påvirke alle områder af kroppen:

”Ved at fokusere på og arbejde med vores vejrtrækning kan vi stimulere vores kroppe til at blive langt sundere, gladere, mindre stressede, få mere overskud og energi, samt øge vores koncentration. Faktisk kan en god vejrtrækning også hjælpe på fordøjelsen, og så kan det afhjælpe den dårlige ryg. Du overlever alligevel, selv om du ikke ilter kroppen på den bedste måde. Kroppen prioriterer at sende den ilt der er til stede, derhen hvor der er mest brug for den for at overleve. Det er din hjerne, hjerte og organer der har den højeste prioritet. Du kan ikke overleve uden disse kropsfunktioner, hvorimod din rygsøjle og rygmusklerne absolut ikke har høj prioritet. Dvs. at ryggen mangler ilt, og det er et stort problem, hvis kroppen skal hele efter en skade eller holde sig sund og stærk.”

Der er ikke tale om specifikke måder at ånde på, som i yoga og andre teknikker; men bogen giver en klar og enkel forklaring på, hvad der sker i kroppen, når vi trækker vejret, og hvad det medfører af fordele, når åndingen er dyb, og ulemper når den er utilstrækkelig. Et godt åndedræt kræver at vores krop er bevægelig, og det er bevægeligheden, ”gennemstrømmeligheden” i de forskellige kropsområder, som øvelserne i bogen fokuserer på. Disse øvelser passer rigtig fint ind i den måde, vi i gøsselgymnastikken bruger kroppen på, idet de først og fremmest handler om at få bevidsthed ind i bevægelserne, at mærke hvad der sker, og her især: at åbne for åndedrættet som en bølge i kroppen.

På side 14-15 kommer en række anprisninger på hvad et godt åndedræt kan medføre – her et par eksempler:

”Masserer din krop ved hvert eneste åndedrag. Ved en god vejrtrækning opstår en bevægelse i kroppens muskler og led. Dette giver blodcirkulation og massage til primært rygsøjle og bækken” ”Virker yderst afstressende for både krop og sind – nedsætter helt konkret udskillelsen af stresshormon gennem påvirkningen af nervesystemet.” ”Virker som en sprøjte der sender energi rundt i kroppen og ilt ud til hver eneste lille celle – cellerne lever af ilt som det vigtigste næringsstof”

Bogen udgives af People´s Press og koster 150 kr.

Del gerne:

Seneste artikler

Gøsseltræf

Lørdag den 15. november kl. 10-15.30 UCC, Strandvejen 93, 2100 Kbh Ø Dagens program 10.00-11.30

Få nyhedsbrevet på e-mail